«Maler`n til Bjercke»

– Vålerengas første reklame

Maler`n til Bjercke

IK Tigrene var det første laget som fikk reklame på draktene sine i Norsk ishockey da de fikk Volkswagen som sponsor i 1960. Året etter, i 1961, var det Vålerengas tur til å få draktreklame. VIF ble dermed det andre laget som fikk draktreklame i Norge.

Jan Hellerud (broren til Henger`n) satt i Vålerengas styre tidlig på 60-tallet. Jan var god venn med en herremann som het Johan «Narven» Narvestad. Det var gjennom dette vennskapet Vålerengas første reklame ble en realitet.

Narvestad var svært engasjert i Norsk ishockey. Han hadde en fortid som spiller, leder, dommer og ishockeypresident. «Narven» arbeidet i fargehandelen til Alf Bjercke som lå i Skippergata 29. Bjerckes bedrift var Norges største innen maling og lakk og gikk senere sammen med Jotungruppen. Bjercke hadde en reklamefigur som ble kalt «Maler`n til Bjercke». «Maler`n til Bjercke» figurerte på reklamer for bedriften og var en av Norges mest kjente varemerker på 60-tallet. Motivet «Maler`n til Bjercke» ble skapt av Karl Dahl som var en av Norges mest anerkjente reklametegnere og bokillustratører.

Det var nettopp ansiktet til «Maler`n til Bjercke» som prydet forsiden på Vålerengas drakter fra 1961 og i frem til 1964.

Tor Gundersen med «Maler`n til Bjercke» -drakt og kongepokal. Foto: Teigøy/Gjerdalen