KYRRE MERG

-100% VÅL´ENGA

Av Mikkel Kjelstrup – En vakker dag

(Publisert i fanzina «Felt E», september 2023)

For de uvitende, hvem er Kyrre Merg?

-En 48 år gammel to-barnsfar fra Groruddalen med lang fartstid innen journalistikk, PR og markedsføring, og som neste år runder 45 år som tribunesliter.

Hvor mange generasjoner Merg går på matcher? For det er året rundt med Vålerenga som gjelder?

-Nå er vi stort sett tre. På det meste var det fire, og også ut i bredden med onkler, fettere og tremenninger. Folk pleide å kødde med at vi hadde vår egen rad på Jordal.

Du jobber nå i Vålerenga Hockey, hvordan ser arbeidsdagen ut?

-Veldig variert og herlig hektisk. De siste ukene har gått med til arbeid med å oppgradere av mediakuben kommende sesong og en del grep vi gjør for å styrke opplevelsen for publikum i arenaen. Det har også vært hektisk med lansering av nye spillere og jevnlig dialog med ulike deler av næringslivet som ønsker å profilere seg sammen med oss, eller bidra til det arbeidet vi gjør i lokalmiljøet hver dag. Det er aldri vanskelig å få dagen til å gå i Vålerenga. Vi er i rute til en fantastisk seriestart og optimismen er stor.

Broren din og du er gamle travere på tribunen, kan vel si det når man er i 40 år. Hvordan starta det hele?

-Det startet som med Fatter´n, som ble tatt med av sin far i en alder av 4-5 år. Det samme gjorde han med oss, og det samme har broren min og jeg gjort med våre unger. Drar man familielinjene bakover er det nok ikke mange sesonger klubben har eksistert uten at det har vært en Merg på tribunen. Vet ikke om vi kan ta noe som helst kred for sportslig suksess, men vi har da i alle fall vært til stede, uansett.

Nevn 3 gode grunner til at man skal kjøpe sesongkort eller dra på Jordal Amfi når hockeyen starter?

-Det finnes mange flere enn tre, men kan forsøke å dele de litt i kategorier. Tenker man økonomisk kommer man unna med lavere pris pr billett enn hvis man skulle handlet til hver kamp. Du slipper billettangsten som vi ser seile opp allerede nå til første seriekamp mot Frisk, som jeg tror vil være utsolgt lenge før 15. september. Hvis jeg skal snakke som sesongkortholder selv er det også en trygghet i å vite at du alltid har billett, så det er bare å dra på match og bruke tiden på å avtale hvem du skal møte i stedet for å kjøpe billett. Det er enkelt.

Når skal norske hockeyklubber lære seg økonomi, luftslott, røde tall osv?

-Jeg kan bare snakke for den klubben jeg jobber i, og der føler jeg vi har meget god kontroll på det økonomiske. Det ligger en plan i bunnen for alt vi gjør, og som har vært fulgt i mange år. Den har fått litt juling av pandemi og eksil-tilværelse i Furuset Forum, men de som har vært på jobb for Vålerenga de siste årene har gått noen ekstra mil for å holde oss i rute. I korttekst handler det om å bygge en økonomisk bærekraftig organisasjon der spillerne skal ha en profesjonell og god hverdag. Dette skal sørge for at vi er en utfordrer til serie – og NM-gull hver eneste sesong. Vi nærmer oss for hver dag, og har akkurat styrket laget med en vanvittig dyktig kommersiell leder i Daniel Østbye. Vi har også supportere med hjerte for klubben som har lykkes godt i næringslivet og som nå sitter i styret vårt, og som har gitt oss handlingsrom og tid til å bygge Vålerenga tilbake til gullgrossisten vi engang var.

Blir det bøtta 2023/24 på Vålerenga?

-Ja. Da Fredrik Andersson ankom i fjor sa jeg at Vålerenga tar minst tre av de fem neste NM-gullene. Det tror jeg fortsatt skjer, og jeg tror veldig på at det skjer i år.

Mest gledelig det siste året, er yngre fol på matcher, du selv drar jo med deg barna dine. Tenk om dette hadde skjedd for 10 år siden?

-Tja. For 10 år siden spilte vi i et Jordal Amfi som var bygget i 1952, og ikke veldig barnevennlig. Jeg husker som guttunge hvor kult det var å skli ned hele rekkverket fra topp til bunn, for deretter å samle penger som ble kastet ned bak vantet i pausen, men er usikker på om jeg hadde tillatt mine barn å gjøre det i dag. Nye Jordal Amfi har mye mer å by på, og er langt mer barne – og familievennlig enn den gamle versjonen, selv om det var et kapittel i min barndom jeg aldri ville vært foruten. For ti år siden kunne vi ikke tilby de fantastiske fasilitetene vi har i dag..

Når det ikke er hockey eller fotball på Merg, Kommentere boksing, eller taco fredag og bingo du setter høyest?

-Tid med familien trumfer alt. En taookveld der den eldste er 99 år og den yngste er 10 år er absolutt ikke å forakte.

Du får 10 000 som skal gis bort til noen i Vålerenga familien. Hvem ville du gitt det til, og hvorfor?

-Jeg ville gitt de til foreldre som ikke har råd til å betale treningsavgift eller utstyr til barna sine. Utenforskap er helt jævlig, og har fryktelige konsekvenser på sikt. I Vålerenga har vi en del overhengende tanker og læresetninger. En av de viktigste er at det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne.

Favorittmerch på kampene, eller må du ha jobbantrekk?

-Jobbantrekket har heldigvis Vålerenga-logo. Det går enten i en klassisk VIF-jakke eller en sliten Stone Island. Ofte skjerf og sixpence.

Når det gjelder merch, hvordan går det med klubbshoppen til Vålerenga Hockey?

-Den kommer til å gå som ei kule kommende sesong. Alle vil ha merch`en vår!

Tilbake til fotballen nå, klarer Vålerenga seg med Geir Bakke som trener? Eller blir det OBOS 2024?

-Jeg tror Geir Bakke absolutt er rett mann for Vålerenga, og elsket at man fikk fyret opp skikkelig i mindreverdighetskompleksets hovedstad da vi hentet han. Jeg tror også at han det som skal til for at spillerne forstår at de er bedre enn det som er vist så langt. De på banen må gjøre jobben uansett. Personlig har jeg vært igjennom en mental prosess og innfunnet meg med at vi rykker ned. Sånn blir det etter mange år på tribunen. Det er nok mest en forsvarsmekanisme for å unngå smerten jeg kjente etter tap for Stabæk og Sogndal, og påfølgende nedrykk. Holder vi plassen blir jeg dritglad og kjøper sesongkort med en gang. Skulle vi rykke ned kjøper jeg sesongkort for å unne meg en gave i den tunge tiden. 

Har du ett fanzine/bok/podcast tips?

-Skal skjerpe meg og bli flinkere til å lytte til podder og lese fanziner. Men jeg husker jeg leste Bill Bufords «Blant pøbler». Den likte jeg godt.

Hva slags musikk høres på i bilen til og fra Vålerenga matcher, noen favoritter innen Vålerenga musikk?

-Alltid noe med Islandsgate og «Shangri-La-Vål`enga».

Nest siste spørsmål. Drømmefemmer av spillere som har spilt i Vålerenga. Kan sette opp 2-3 femmere hvis det blir vanskelig. 

-Helt umulig. Rekka med Thoresen, Rath og Shampo huskes godt, men det blir umulig å hente opp rekker på tvers av generasjoner. For meg har Vålerenga alltid vært et lag som ikke har vært avhengig av en eller to rekker for å underholde eller vinne, og slik tror jeg det blir kommende sesong også. Vi har en klubbhistorie med navn som jeg mener har betydd så mye for så mange at de må regnes som historiske personer for Oslo by.

Siste spørsmål, savner du noen spørsmål?

-Skal vi ta en øl på Vertshuset etter seier i serieåpninga mot Frisk?

Da takker vi Kyrre Merg for intervjuet 

/Mikkel😊