Tilbakeblikk: Storhamar-Vålerengen, fullkommen skandale!

Foto: Per Blakstad

Vi skal tilbake til en høstkveld i 1986, nærmere bestemt lørdag 18.oktober 1986. Dette er et lite tilbakeblikk fra kampen mellom Storhamar og Vålerengen som utartet seg til en fullkommen skandale.

Av Dolph Andersen

Storhamar startet sesongen 1986/87 relativt bra, og lå på tredjeplass på tabellen med 13 poeng etter ni serierunder. Kun ett poeng bak Frisk og Stjernen. Vålerengen på sin side hadde slitt litt og lå på sjetteplass med 9 poeng. I den tiende runden skulle lagene møtes i Storhamar ishall.

Fyll, urinering og blotting

Da Vålerengens supportere ankom Hamar dro de til det lokale kjøpesenteret Maxi for å «bunkre» øl. Det var ca. 50 berusede supportere som entret kjøpesenteret og tok seg til rette. Oppførselen til VIFs supportere gjorde opplevelsen til de andre gjestene på senteret svært ubehagelig. Inne i matbutikken drakk supporterne øl, veltet handlevogner, samt at de sjikanerte de innfødte med grove skjellsord og seksuelle tilnærmelser. Enkelte av supporterne kledde seg nakne og løp rundt, mens andre urinerte i frysedisken. Da politiet ankom kjøpesenteret hadde supporterne delt seg inn i mindre grupper. Noen sjanglet svært beruset langs toglinja som gikk mellom Maxi og Storhamar ishall. Enkelte av supportere som var igjen i kjøpesenteret ble anholdt og bøtelagt.

Foto: Per Blakstad

Dommertrioen uteble

Da det nærmet seg kampstart, ankom VIFs supportere Storhamar ishall. Storhamar vurderte å ikke slippe inn Vålerengens supportere, men valgte å la de komme inn i frykt for hva de ville gjøre av hærverk utenfor hallen og i nærliggende bebyggelse hvis de ikke slapp inn. Da spillerne var ferdig med oppvarmingen da spillere og publikum fikk beskjed om at dommertrioen ikke hadde møtt opp til kamp. I ettertid viste det seg at hoveddommeren Tor Hansen satt hjemme i Sarpsborg, vel uvitende om at kampen han skulle dømme var flyttet fra søndag 19. oktober, til lørdag 18. oktober. Norges ishockeyforbund hadde glemt å informere Hansen om omberammelsen. Kampen ble utsatt i påvente av om Storhamar og/eller Vålerengen kunne skaffe til veie en dommer.

Slagsmål

Da kampen ble utsatt var det nok en gang tid for VIFs supportere å markere seg. Det ble slagsmål på tribunen, folk blottet bakdelen sin fra tribuneplass, mens andre gikk ut på isen for å vise frem bakenden. En liten gutt fra Hamar ble også truet med kniv av en beruset Vålerengsupporter. Nazistiske og rasistiske rop runget også utover tribunen og Storhamar-luer og skjerf ble forsøkt påtent.

Foto: Per Blakstad

Redningen ble pappa Kjær

Etter hvert fikk man «sopet» sammen en dommertrio med dommerlisens. Problemet var at ingen av dommerne hadde dommerdrakter eller skøyter. Dette ble løst ved at dommertrioen fikk låne utstyr av noen dommere fra Storhamar. Mannen som skulle være hoveddommer var John Kjær. John var far til Storhamars førstekeeper Lars Erik Kjær, og Vålerengens andrekeeper Jan Tore Kjær. John Kjær hadde kun dømt oppgjør i lavere divisjoner tidligere. Dette skulle bli hans ilddåp i toppserien.

Kampens forløp

Omsider startet kampen. Da hadde den vært utsatt i 75 minutter. Vålerengen startet best og etter 4.13 tok laget ledelsen etter scoring av Arne Billkvam assistert av Roy Johansen. Like etter den første scoringen til VIF satt mål nummer to i nota bak Lars Erik Kjær i Storhamarburet. Målscorer var Frank Vestreng assistert av back-kjempen Bjørn «Donald» Kolsrud. Etter 16.17 reduserte Lenny Eriksson for Storhamar slik at lagene gikk til hvilen med 2-1 ledelse for Vålerengen.

Etter 2.16 i andre periode økte Sigurd Thinn VIFs ledelse til 3-1 etter assist fra Roy Johansen. Rett etter scoret «Mester» Erik Kristiansen for Storhamar, assistert av Jon-Hroar Nordstrøm. 3-2 til VIF etter 3.38 av andre periode. I midten av andre periode scoret Vålerengen to ganger og gikk opp til en 5-2 ledelse. Målene ble scoret av Rune Hansen, assistert av Frank Vestreng, og Sigurd Thinn, assistert av Glenn Slivon. Nå trodde de fleste at Vålerengen skulle gå mot en komfortabel seier. Men den gang ei. Storhamar reduserte to ganger ved Arne Bergseng og lagene gikk til pause med ledelse 5-4 til Vålerengen.

I den siste perioden var det mye stillingskrig ute på banen. Men drøyt to minutter før slutt scoret arbeidsjernet Christian Arnesen for Vålerengen. Arnesen vinner en dropp til venstre for Lars Erik Kjær i Storhamarmålet. Knestående karrer Arnesen seg litt frem og får sendt av gårde et skudd som går inn i kassa. Arnesen blir sittende i knestående mens han jubler for scoring. Etter scoringen rir Vålerengen av stormen på banen og vinner 6-4. Men på tribunen bryter helvete løs!

Når kampen avsluttes stormer Storhamarsupporterne ned til Vålerengens spillerboks for å slåss med spillerne. Det ble så ille at Storhamars spillere og ledere med Åge Ellingsen og Lasse Beckman i spissen måtte gå i mellom for å roe ned Storhamarsupporterne.

Foto: Kjell Arne Fridtun

Ps. Undertegnede var selv til stede på kampen og husker enkelte av hendelsene som er blitt skildret overfor.  Stoffet i dette tilbakeblikket er hentet fra Hamar Arbeiderblad, Arbeiderbladet Oslo, samt Østlendingen.

5 kommentarer

 1. Her var det mye FEIL ang dommer trioen!
  Vedkommende som skulle være HD ble syk før avreise til Hamar.
  John Kjær som dømte for Furuset var til stede, pluss at han allerede hadde for flere kamper siden dømt i den øverste serien (dvs 1. div som det het den gangen)og som alltid hadde vi dommere vårt egen dommer utstyr i bilen.
  Rune Olsen og Bjørn Kordahl, begge fra H/L, var satt opp til kampen og kom presis.
  Det ble en satt opp en skriftlig avtale med begge lag at Kjær kunne dømme, selv om han hadde en sønn i mål for hvert av lagene.
  Det det ikke blir nevnt at politiet hold oss dommer trioen tilbake 1 time etter kampslutt, til det hadde roet seg ned på utsiden av hallen.
  Hvordan kan jeg vite dette, jo jeg var en av linjedommerne i den kampen.

  1. Takk for tilbakemelding. Jeg har gjengitt det som står i Hamar Arbeiderblad angående dommertrioen. Flott at vi får en føstehåndsbelysning av deg som var en av de involverte.

   / Dolph

   1. Klanen hadde politi eskorte fra Espa til hallen, og det samme én time etter kampen.
    Dommerne måtte skifte i klubbhuset utenfor hallen, husk at dette var gamle hallen.
    Så i pausene satt vi i ett rom under én av tribunene.
    Der måtte vi sitte ca én time før vi ble eskortert til garderoben hvor vi fikk dusjet og skifte.
    H-A er flink i dag å skrive hockey.
    Men husk dette var før internett, så det var jo snakk om «sensasjoner» for å selge papir aviser

 2. Glemte å nevne at T. Hansen ikke var satt opp som dommer i denne kampen.
  Husker ikke hvem som skulle være HD, med Rune Olsen og jeg var satt opp.
  Og at den ble spilt som vanlig på riktig dato, altså IKKE flyttet som det står i artikkelen over.
  For øvrig R.I.P. John Kjær, vi dømte mye sammen.

 3. Ser på det første bilde at jeg står ut til venstre og ser gutta blottet romper. Husker kampen godt. At det var stuerent er vel å ta i, men det var mere liv på hockey kamper den gangen. Det jeg tror er en årsak til at det er mindre liv på tribunene idag er at så fort det blir en avblåsning at spillet så blir det satt på musikk. Det var jo da ved stopp i spillet supporterne sang høyest. Kanskje noe å tenke på i haller rundt om i Norges land. Det er iallefall min mening.

Det er stengt for kommentarer.