CAMILLA BAKKENE

Foto: Dolph Andersen

-Spiller, trener, sportslig ansvarlig og legende

Av Dolph Andersen

(Publisert i utgave 2 av fanzina «Felt E», september 2023)

Camilla Bakkene går inn i sin 19. sesong for Vålerengas damelag. 33-åringen har ifølge eliteprospects.com spilt 219 kamper for Vålerengas damelag. Hun har scoret 132 mål og sørget for 113 assist. Bakkene har et stort hjerte og engasjement for jente- og damehockeyen, og bekler flere roller i klubben.

Camilla vokste opp på Høyenhall i Oslo og startet med ishockey i 7-års alderen.

– Mamma og pappa tok meg med på skøyter fra jeg var liten. Begynte med sånne stål man fester på skoa, som var helt forferdelig og falt av hele tiden, så egentlig utrolig at jeg ville prøve igjen. Fikk så danseskøyter, noe som var litt bedre, men irriterende med de piggene foran. Så var jeg med å så på en gutt jeg hadde gått i barnehagen med som spilte hockey, og da fikk jeg lyst til å prøve det. Jeg var da syv år, og ble hekta fra første trening. Trente først med jentelaget til Vålerenga, men det ble lagt ned kort tid etter at jeg begynte, fordi det var for få jenter. Så da begynte jeg å spille med guttene som var ett år yngre enn meg, og gjorde det til jeg var klar for damelaget.

I tillegg til ulike trenere trekker Camilla frem foreldrene som store bidragsytere for karrieren sin.

– Mamma og pappa som har støttet meg og kjørt meg til treninger og kamper i alle år. Pappa stiller fortsatt opp på kamper og hjelper til i sekretariatet. Har vært heldig og hatt flere trenere som har hatt tro på meg og gitt meg tillit.

Camilla spilte stort sett med gutter i sin tid i yngres avdeling, og på spørsmål om gode minner fra den tiden trekker hun frem den gang hun scoret to mål i en turnering i Sverige.

– Spilte med 91-laget til Vålerenga. Vi var vel et av de beste lagene i Norge i vår årsklasse, og vi var såpass mange spillere at vi i flere år stilte med to lag, sånn at alle fikk masse spilletid. De fleste gutta var nok et hakk eller to hvassere enn meg, men jeg husker jeg scoret to mål i en kamp når vi spilte turnering i Sverige en gang, og det syntes jeg var veldig gøy. Vi var tre jenter på laget som hadde det mye gøy sammen.

Da tiden kom for å debutere på a-laget til Vålerenga damer, ønsket egentlig Camilla å fortsette å spille med sine venner på guttelaget, noe hun trivdes svært godt med. Men til syvende og sist ble det spill for a-laget til Vålerenga damer, og minnene fra a-laget er mange.

– Vanskelig å si hva som er min største opplevelse, men har seks NM-gull, og det er jo stort! Har også deltatt i Europacup et par ganger, og det er jo også en stor opplevelse. Ellers er jeg veldig stolt av å ha vært kaptein for laget i flere sesonger. Har vunnet et seriegull som kaptein, og det var veldig gøy å ta imot den pokalen, men skulle gjerne hatt en pokal eller to til før jeg legger skøytene på hylla.

Foto: Mats Bekkevold

Når Camilla skal beskrive sine styrker på banen trekker hun frem flere spisskompetanser.

– Er god på å lese spillet og være på rett sted til rett tid. Har også et ok skudd, så det hender jo det blir noen mål. Er også god på å holde hodet kaldt, samt å fokusere på arbeidsoppgavene mine, og ikke gi meg før kampen er slutt. Fikk ta tre straffer forrige sesong, og scoret på alle tre. Er alltid gøy å være med på å avgjøre kamper for laget. Noe av det beste med hockey, at man hele tiden har noe å bli bedre på, og kan utvikle seg videre selv om man har spilt i en evighet.

Camilla har også noen tanker rundt hva hun kan bli bedre på ute på isen.

– Vil bli bedre på å beskytte pucken, ikke la motstanderen ta den fra meg når jeg har den.

I tillegg til å være aktiv spiller på Vålerengas damelag har Bakkene flere «jern i ilden» i klubben. Hun er både trener for et lag, samt at hun har det sportslige ansvaret for alle jentelagene med unntak av a-laget.

– Jeg er hovedtrener for Jenter U16, og har i tillegg sportslig ansvar for alle jentelagene. Min oppgave er å sørge for at alle jentene har et godt sportslig opplegg. Jeg lager sesongplaner og periodeplaner, samarbeider med trenere på guttelagene, de andre jentelagene og damelaget, og er med foreldremøter, istreninger og kamper. Jeg er også veldig opptatt av den fysiske treningen, så vil sørge for at jentene får god oppfølging der. Det har vært litt utfordrende de siste sesongene å få til et godt sportslig tilbud for alle, siden det er såpass få jenter på alle lagene, og spriket i nivå er veldig stort. Så fokus denne sesongen vil også være på å rekruttere flere jenter.

Foto: Mats Bekkevold

Camilla har noen ønsker og målsettinger for fremtiden.

– Jeg ønsker å bidra til å få Vålerenga tilbake til toppen. Usikker på hvor lenge jeg kommer til å fortsette å spille selv, men vil bruke mer tid på andre roller i klubben. Målet er at Vålerenga skal ha Norges beste jentetilbud og Norges beste damelag.

Om den kommende sesongen forventer Camilla at det kan bli i tøffeste laget å ende på toppen.

– Tror nok sesongen kommer til å bli tøff til tider, da vi har et veldig ungt lag. Men vi viste i fjor at vi ikke var langt unna de beste, og vil nok fortsette å ta steg gjennom sesongen i år. Vi hadde også litt stang ut på en del kamper i fjor, så satser på stang inn i år!

10 raske:

Mat: Laks

Drikke: Sjokolademelk

Reisemål: Karibien

Farge: Blå

Kjøretøy: Båt

Bok: The talent code

Film: Pay it forward

Fotballag: Vålerenga Damer

Største forbilde: Ingen spesielle

Hvem på laget tar du med til en øde øy: Ingen, bare juniorer på laget

Foto: Mats Bekkevold