Møt «Tuben», humørspreder og Vål’enggutt

Foto: Dolph Andersen

Tobias «Tuben» Breivold er inne i sin tredje sesong som keeper på seniornivå. 20-åringen har etter debuten i 2019 tatt store steg og er i dag en seriøs utfordrer til Steffen Søberg om plassen som Vålerengas førstekeeper. «Tuben» har gått gradene i Vålerenga, samt at han har representert Norge på U16, U18 og U20 landslag. Tobias har vokst opp på Oppsal og har en far, en tante og en onkel som har gjort seg svært bemerket for Vålerenga. Troikaen det vises til er Tom, Nina og Stig «Myggen» Johansen som totalt har 19 Norgesmesterskap for Vålerenga.

Av Dolph Andersen

Det er vel ikke vanskelig å gjette at «Tuben» sin interesse for ishockey kom fra familien.

-Interessen for ishockey kom vel fra familien. Både pappa Tom, onkel Stig og tante Nina har spilt hockey, så da blir det ganske naturlig at det ble ishockey på meg også. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg satset på det.
 

Flere personer har hatt stor betydning for Tobias’ sin utvikling gjennom årene og han trekker spesielt frem tre viktige støttespillere.
 
-Jeg har hatt mange støttespillere, men det er noen har hatt sterkere påvirkning enn andre. Pappa Tom og onkel Stig kan mye hockey og har vært med på mye. De vet hva som skal til for å bli en bra ishockey spiller. En annen viktig brikke i min utvikling var Andrè Lysenstøen. Han kom til Vålerenga som keepertrener når jeg var 14 år tror jeg. Han hjalp meg først og fremst ekstremt mye på isen, noe som gjorde meg til en bedre keeper.  Han var også veldig opptatt av det som skjer utenfor isen. Søvn, spise riktig, trene riktig samt å gjøre det bra på skolen. Han var opptatt av alt med meg. Det er noe jeg setter veldig stor pris på i dag. Og han skal ha mye av æren for dit jeg har kommet i dag selv om det bare var et 3 års samarbeid.

Foto: Anders Blegeberg

Når «Tuben» ser tilbake på tiden før han gjorde sin debut på a-laget, trekker han frem to store høydepunkter.
 
-Det første ordentlige NM gullet med U18 i Lørenskog ishall var selvfølgelig veldig stas. Så må jeg også trekke frem U21 gullet fra april 2019 på Hamar som det kuleste jeg har vært med på hittil.

I sluttspillet i «final four» i 2019 spilte «Tuben» både semifinalen og finalen. Han endte opp med en redningsprosent på 95,5% og reddet 64 av 67 skudd.

Debuten på seniornivå kom da «Tuben» ble hasteutleid til Narvik. Han debuterte 27.oktober 2019 når Narvik tapte 4-3 mot Sparta i Sparta Amfi. «Tuben» spilte to solide kamper for Narvik før debuten hans for Vålerenga endelig skulle komme 21. november 2019.
 
 -Det å debutere for Vålerenga mot Grüner var veldig stort. Vålerenga er klubben jeg har vokst opp i og jeg har sett nesten alle a-lagskampene på Jordal Amfi når jeg var mindre. Jeg husker at jeg var ganske spent den dagen. Jeg hadde sommerfugler i magen for det var en dag jeg hadde sett fram til helt siden jeg var 7-8 år. Endelig var dagen kommet og jeg ville gripe muligheten. Vi vant kampen og jeg følte jeg bidro og ga laget en sjanse til å vinne det viktige byderbyet.  Vi vant kampen 5-2 og fullt fortjent og det var en stor dag for meg.
 

Foto: Dolph Andersen

Når Tobias skal beskrive sine styrker på isen trekker han frem to spisskompetanser.

-Mine styrker som ishockeyspiller vil jeg si er at jeg er god på skøyter og at jeg leser spillet ganske bra.

Leder for sport ved WANG toppidrett Oslo, Anders Blegeberg, forteller at Tobias er 100% profesjonell i alt han gjør. Han har god teknikk og kan fort bli landslagskeeper.

Leder for sport i Vålerenga ishockey Elite, Frikk Juell, beskriver Tobias som en av landets absolutt største keepertalenter. Han har ekstrem treningsvilje og et solid grunnspill. Han har kvikke sideforskyvninger og gode skøyteferdigheter.

Breivolds tidligere trener og nå leder for sport i Narvik Hockey, Andrè Lysenstøen, forteller at «Tuben» alltid har vært en ekstremt seriøs målvakt med høy arbeidsmoral, fokus på detaljer og hatt det gøy med hockeyen på og utenfor isen. Som trener har det vært lett å ha «Tuben» som målvakt siden han alltid var sulten på å bli bedre hver eneste dag. Han gjorde alltid det som ble fortalt for at han skulle bli bedre.

Foto: Dolph Andersen

Til tross for sin relativt korte karriere på a-lagsnivå har «Tuben» noen høydepunkter og se tilbake på.

-Jeg var så heldig å få spille åpningskampen i nye Jordal Amfi mot Grüner 10. oktober 2020. Det var en stor opplevelse. Ekstra godt var det at vi vant kampen 4-1. Jeg vil også si at seieren i DNB arena i denne sesongen var et høydepunkt. Der fikk jeg vist meg fram ordentlig pluss at det var en ordentlig lagseier.

Hva fremtiden bringer er det ingen som vet, men «Tuben» har både kortsiktige og langsiktige mål.
 
 -Sånn akkurat nå for min del er det viktig å fortsette utviklingen min. Jeg ønsker å spille så mange kamper som mulig og jeg skal arbeide steinhardt for å ta en fast plass på laget.  Målet mitt i Vålerenga på sikt er selvfølgelig å vinne NM gull.
 

Foto: Anders Blegeberg


Vålerenga har hatt en variert start på sesongen. Men Breivold har troen på at ting blir bedre.

– Starten på sesongen har vært så der føler jeg. Ikke så dårlig som folk skal ha det til, men vi har mye mer å gå på og det er jeg sikker på at skjer utover i sesongen. Vi har et veldig bra lag som kan nå veldig langt så det er bare å fortsette å jobbe hardt så kommer det andre automatisk etter det.
 

Når det kommer til sluttspillet har «Tuben» troen selv om det kan bli tøft.

-Forhåpentligvis så går vi hele veien, men det er mange gode lag i denne ligaen, det blir ikke lett men jeg har veldig tro på dette laget.
 
Avslutningsvis forteller Tobias om hva Vålerenga betyr for han.

-For meg betyr Vålerenga veldig mye, det er her jeg alltid har spilt. Og jeg er stolt over å spille på Norges største klubb.
 
 
10 raske spørsmål:
1. Favorittmat? Mammas pizza
2. Favorittdrikke? Fanta
3. Favorittreisemål? LA
4. Favorittfarge? Blå
5. Favorittkjøretøy? Mercedes c63 amg
6. Favorittbok? Harry potter
7. Favorittfilm? Bad boys 1
8. Favorittlag ishockey utlandet? Montreal Canadiens
9. Favorittlag i fotball? Manchester United
10. Hvem er ditt forbilde? Cristiano Ronaldo

Pontus Finstad og Tobias Breivold