KVARTFINALE: Vålerenga vs Storhamar

Marius Rath med Bøtta på Hamar.

KVARTFINALE: Vålerenga vs Storhamar

Siste seriekamp er unnagjort, snøen minker, solen tar bedre tak. Da vet vi at vårens vakreste eventyr er rett rundt hjørnet. Nemlig Norgesmesterskapet i ishockey.

Vel, i de senere år har vårens vakreste eventyr ikke vært spesielt vakkert for Vålerenga. Av ulike grunner så har laget ikke greid å spille seg frem til finale. Vi må tilbake åtte år for å finne forrige gang Vålerenga spilte en finale. Den gang ble det tap mot Stavanger Oilers. Forrige gang Vålerenga vant Norgesmesterskapet var i 2009. Det er en evighet siden! Nok om det…

Siden Vålerenga og Storhamar begge har underprestert denne sesongen, så var begge lagene i en posisjon hvor de ikke kunne velge motstander i kvartfinalen. Straffen for underprestering er at de må møte hverandre i kvartfinalen. Til pass for begge parter der altså! Sparta som kunne velge Storhamar, valgte Frisk Asker. Dette til tross for at Frisk Asker kom foran Storhamar på tabellen. Spartas trener Sjur Robert Nilsen forklarte valget med at Storhamar hadde vært relativt gode i de to siste oppgjørene lagene imellom. For så vidt greit nok, men personlig mener jeg det er å nedgradere seg selv litt. Sparta er gode nok til å slå alle lagene som er under seg på tabellen over syv kamper.

Etter en liten avsporing med «særpeprat», så penser vi inn på sporet igjen. Vi myser litt på noen tall og noen «milepæler» i sluttspillhistorikken mellom Vålerenga og Storhamar.

Tall og sånt

Første gang klubbene møttes til dyst i et sluttspill var i semifinalene i mars 1992. Vålerenga vant 2-1 i kamper etter relativt grei skuring i hjemmekampene som gikk i Oslo Spektrum. 4-1 og 7-3 ble resultatene i Oslo. Kampen på Hamar vant Storhamar 8-5 etter en oppvisning av de sjeldne av Erik Kristiansen. Han scoret fire mål i den kampen.

Storhamar slo ut Vålerenga av semifinalen første gang i 1995. Storhamar vant 4-2 på Jordal, og 5-4 SD på Hamar og sikret seg klubbens første kongepokal etter en enkel finaleseier mot Stjernen.

I 1995/96 og 1996/97 valset Storhamar over Vålerenga i finalene og vant komfortabelt begge gangene. Henholdsvis 3-0 og 3-1 i kamper.

I 1997/98 vant Vålerenga sin første finaleserie mot Storhamar. Vålerenga overkjørte Storhamar og vant ganske enkelt 3-0 i kamper.

I 1998/99 ledet Storhamar 2-0 i kamper og alle trodde laget skulle spasere inn til gull. Men Vålerenga snudde og vant til slutt 3-2 i kamper.

I 2002/2003 grisebanka Vålerenga Storhamar og vant 4-0 i kamper etter blant annet seier 5-0 og 7-0 på Jordal.

I 2003/04 var den legendariske finaleserien som vil bli husket i all fremtid. Vålerenga leder 3-2 i kamper, og i den sjette finalen skal Vålerenga spille 5 minutter overtall i sudden death. Dessverre for Vålerenga sin del så kåler målvakt Tommy Lund det til og serverer kampen på et fat til Storhamar. I den siste finalen er det stinn brakke på Hamar og Michael Smithurst avgjør finaleserien med et skudd fra blå i sudden death.

I lagenes forrige dyst i et sluttspill, i semifinalen 2013/14 sesongen. Vålerenga vinner relativt greit de tre første kampene, Storhamar kjemper seg inn i serien igjen og snur til 3-3. I den siste og avgjørende kampen scorer Vålerenga seiersmålet ca. 7 min. før slutt. Vålerenga vinner 4-3 i kamper.

Totalt har lagene spilt mot hverandre 80 ganger i sluttspillet. Ta på Vålerengabrillene og se tabell under for utfyllende informasjon.

Totalt har lagene spilt 17 serier mot hverandre i sluttspillet. Ta på Vålerengabrillene og se tabell under for utfyllende informasjon.