Logo til besvær

Vålerengens Idrettsforening har en av idretts Norges mest kjente logoer. Den er til glede for noen, men til ergrelse for Vålerengas «fiender». Og «fiender» har Vålerenga mange av.

Av Dolph Andersen

Vi skal ta en nærmere kikk på bruken av den flotte logoen på Vålerenga ishockey sine drakter. Det snodige er at Vålerenga stort sett har spilt med en ulovlig logo(!). Logoen er juridisk varemerke beskyttet, og det er strenge regler for bruk av logoen. 

Skjermdump vif-fotball.no
Skjermdump vif-fotball.no

Les mer om logoen og varemerket her

Vålerenga spilte uten logo på sine ishockeydrakter fra oppstarten i 1948 og frem til og med sesongen 1983/84. I den perioden spilte Vålerenga med drakter som enten var prydet med bokstavene «VIF», eller påskriften «Vålerengen».

Illustrasjon: Dolph Andersen, eksempelbilde, drakt 1967/68

Fra 1984/85-1988/89 brukte Vålerenga klubbens tradisjonelle logo. Dog er blåfargen på logoen altfor mørk i forhold til den offisielle logoen.

Foto: Dolph Andersen, drakt 1984/85

Fra 1989/90-1995/96 brukte Vålerenga et skjold på sine drakter. Fra 1996/97 og frem til i dag, så har logoen prydet drakta. Men fra sesongen 1996/97 og frem til sesongen 2002/03 så var bokstavene i logoen fylt med rødfarge. Det manglet også en blå ellipse rundt bokstavene.

Foto: Dolph Andersen, drakt 1996/97

Ser vi på bruk av logo på draktene fra 2003/04 og frem til i dag så er det gjennomgående at blåfargen i logoen er altfor mørk. I enkelte tilfeller fremstår den også som lilla. En av få tilfeller hvor logoen er tilnærmet lik den offisielle er i sesongen 2015/16:

Foto: Dolph Andersen, drakt 2015/16

Forrige sesongs drakter var også preget av at blåfargen rundt logoen var særdeles mørk.

Foto: Dolph Andersen, drakter 2020/21

Når klubben bruker eget varemerke, bør varemerket være ekte. Det ville vært litt snodig hvis enkelte «Circle K» stasjoner hadde en annen variant av logoen enn hva som er godkjent av «Circle K» -konsernet. Vålerenga bør fronte og være tro mot sitt eget varemerke på lik linje med andre kommersielle bedrifter.

Får vi se den offisielle logoen neste sesong mon tro?