Den første finaleserien

Fra 1935 og frem til 1979 ble Norgesmesterskapet i ishockey avgjort enten ved ordinært seriespill, eller i form av en finalegruppe (4-6 lag) hvor lagene spilte en serie for å kunne kåre en mester. Det var først i sesongen 1979/80 at det ble innført utslagsrunder med semifinaler og finaler. Den første utslagsfinalen var mellom Vålerengen og rivalen Furuset.

Av Dolph Andersen

Vålerengen vant serien foran Furuset. Lagene hadde henholdsvis 39 og 36 poeng etter 27 serieomganger. I de tre seriemøtene lagene mellom endte to kamper med seier for Vålerengen (5-4 og 6-3), mens Furuset vant én kamp (7-3). Etter at Vålerengen slo ut Manglerud Star og Furuset vant over Frisk i semifinalene var det klart for en superfinale mellom sesongens to beste lag. Finalene skulle avgjøres i best av tre kamper. Altså første lag som vant 2 finaler.

Før den første finalen var moralen til Furuset god. Laget gikk høyt ut i media og Furusetbacken Øyvind Løsåmoen mente lagets tempo kom til å knekke Vålerengen. Løsåmoen trakk også frem at Bjørn «Botta» Skaare og flere av lagets nøkkelspillere var i knallform. Vålerengen på sin side var litt mere dempet, men kaptein Steinar «Bjølle» Bjølbakk mente at Vålerengen skulle selge seg dyrt i finaleserien.

Vålerengen-Furuset 23/3-1980

Første periode ble innledet nervøst fra begge lag. Furuset tok et lite grep om kampen før Roy Johansen fyrte av et skudd som Tor Helge Eikeland styrte i nettet. 1-0 til Vålerengen etter 18.52! Til tross for Furusetpress greide Vålerengen å ri av første periode og gikk til pause med 1-0.

Utover i andre periode kjørte Furuset hardt på. «Botta», Rune Hansen, Douglas Lynch, Øyvind Løsåmoen og Sven Lien hadde store sjanser for å sette pucken i nettet. Men Vålerengens sisteskanse, Jim Marthinsen spilte en av sine beste kamper noensinne og plukka alt. Etter hvert ble presset fra Furuset for stort og laget fikk til slutt hull på byllen. Tom A. Kristiansen spilte fri Bjørn Mathisrud og han satte pucken bak Jimmer`n. 1-1 etter 33.48! Vålerengen kom til hektene og gleden var stor når «bestefar» Per «Topper» Sundby satte inn VIFs andre mål for kvelden. 2-1 til VIF etter 37.55!

Tidlig i tredje periode kom «Botta» alene med – og rundet «Jimmer`n». 2-2 etter 42.34! «Botta» spilte for øvrig en svært god kamp og var toneangivende både fremover og bakover på banen. Kampen nærmet seg slutten da avgjørelsen kom. På tiden 58.31 satte Tom A. Kristiansen inn seiersmålet. 3-2 til Furuset foran 5500 tilskuere.

«Folk sto, hang og satt overalt på Jordal Amfi i går. På taket av boder, i bjelker – og på naboens tær. Hele byen ville se drømmefinalen mellom Furuset og VIF i går».

Slik lød skriveriene i Arbeiderbladet dagen etter den første finalen.
Bjørn «Botta» Skaare, Bjørn Mathisrud, Tom A. Kristiansen og Jim «Jimmer`n» Marthinsen

Furuset-Vålerengen 25/3-1980

Vålerengen fikk en god start på kampen og tok ledelsen ved Rune Skaug. Etter VIFs mål ble det enveiskjøring mot «Jimmer`n» og Furuset scoret fire ganger før første periode var slutt. Målene ble scoret av Bjørn «Botta» Skaare, Rune Hansen, Øyvind Løsåmoen og Sven Lien. Maktdemonstrasjonen gjorde at Furuset ledet komfortabelt 4-1 etter første periode.

I andre periode fikk Vålerengen et trøstemål signert Roy Johansen. 4-2 til Furuset etter to perioder.

Tredje periode ble en transportetappe og endte målløs foran 5000 tilskuere.

Furuset vant dermed sin andre finale og var Norgesmester i ishockey 1980.

Tor Helge Eikeland rydder foran buret til Jim Marthinsen

Kuriositet

Grünerdommeren Henry «Høna» Nordlie var satt opp til å dømme finalen mellom Furuset og Vålerengen 25.mars 1980. Dette skulle være Nordlies avskjedskamp etter 33 års tjeneste som dommer.

Etter kun 5 minutters spill ble armen til Nordlie klemt mellom to spillere. Nordlie fullførte den første perioden før han tok mikrofonen og meddelte de vel 5000 tilskuerne at han måtte kaste inn håndkleet grunnet skaden. Nordlie ble trampeklappet ut av Jordal Amfi.

De to siste periodene ble dømt av den kommende legenden Tor «Saddam» Hansen.